Ty riket är ditt

Titel: Ty riket är ditt
Författare: Therése Granwald
Antal sidor: 203
Förlag: Lo Söllgårds förlag
 
Bokens första mening:
"Den kan vara att falla från kyla till värme"
 
Om boken:
"Vad händer om man bestämmer sig för att ge upp sig själv fullständigt för någon annan, och hur hänger det ihop med kärlek? Vilken är den totala hängivelsen? Vad sker när man lovar att stanna oavsett vad? Vem är man när man gett upp sitt eget rike?

Anna lämnar livet och vännerna i stan för en sommar i huset invid älven, långt ute på landet tillsammans med sin pojkvän. Långsamt driver dagarna förbi, de är utelämnade åt varandra, åt tystnaden och det ständigt växande trycket mellan dem. Han vet att hon ska lämna honom. Hon har lovat att aldrig gå, att han är den enda hon kan älska.

Eva är bara 17 år gammal när hon förälskar sig i mannen hon möter i Hoffmanns fotoateljé. Och även om han aldrig vill vara bara hennes följer hon honom upp bland bergstopparna och ner i bunkerns mörker. För hon vet att inget smickrar så mycket som viljan att dö för någon.

Sara befinner sig i ett låst rum. Men rummet är en fristad, en frihet jämfört med livet utanför, livet innan, i församlingen där hon förlorat det egna jaget, i en relation som drivit henne till att skjuta en annan människa.

I en fiktion, skrämmande nära verkligheten berättar Therése Granwald genom dessa tre kvinnoöden om makt, rollspel och den ibland förödande romantiken."
 
Anettes ord:
Boken har ett intressant upplägg med tre olika berättelser och jag tycker mycket om den lyriska prosan. De två karaktärerna som löst inspireras av Eva Braun och Sara Svensson blir dock lite för svävande och onåbara. Det är främst Anna som driver läsningen framåt.
 
Ord som fastnade:
"Släpper ut gråten och inuti vidgas utrymmet, platsen, den egna." 
 
Mitt ex:
Köpt HÄR, men finns också bla. HÄR
 

Kommentera här: