Tröttheten

Tröttheten är bedövande, förlamande. Varför jag är trött vet jag inte. Livet är väl varken svårare eller lättare än vad det brukar vara. Som det alltid är. Men tyngden finns där ändå. I ögonlocken, i axlarna, i stegen. När vänder det? När blir det lätt? När kan jag bara få vara och slippa tampas med en motstridig kropp och hopande problem. När faller bitarna på plats?

När tvivlen sätter in.

Jag har skrivit så oerhört många texter den senaste veckan för att få iväg alla textprover och ansökningsbrev till höstens kurser på universiteten och folkhögskolorna. När sedan uppgifterna för de pågående kurserna i kreativt skrivande skall in, dansar svarta prickar fram över skärmen, som vägrar forma sig till bokstäver.
 
Orden brukar inte ta slut. Kan inte ta slut. Jag brukar hurtigt säga att ju mer jag skriver, desto lättare flödar orden. Men nu känns språkcentrum i hjärnan bara dimmigt och trött. Direkt tvivlar jag på min kapacitet. Min förmåga. Är jag helt ute och cyklar? Skulle jag istället söka en helt annan inriktning på mitt studerande?
 
Jag provar att läsa istället, påbörjar bok efter bok och ingen text kan fånga mig. Hopplöst stirrar jag på youtubers för distration. Finner slumpvis Anna Forssberg Malm som klokt och sakligt analyserar litteratur. Vilar ögon och öron och låter orden komma in. Förstår att det här är allt. Sedan tidiga barnaår, till vuxen ålder. Alltid närvarande, om än med skiftande styrka. Men aldrig försvunnit. 

För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA

Titel: För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA
Författare: Bodil Malmsten
Antal sidor: 140
Förlag: Modernista
 
Bokens första mening:
"Sitta där och tigga!"
 
Om boken:
"Det finns böcker om hur man ska leva, om hur man förverkligar sig själv och blir en lycklig människa. Det här är en sådan bok. Du tar personerna i boken som förebild och gör tvärtom.
För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en lägesrapport inifrån dagens Sverige. Fem svenska människor i olika åldrar pratar för sig själva. De skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det."
 
Anettes ord:
Bodil. Alltid bra. Språket, en fröjd. Bitterljuv, ironisk humor och elände med som roar.
 
Ord som fastnade:
"Hellre dör jag än tar livet av mig." (s.16)
 
Mitt ex:
Köpt HÄR, men finns också bla. HÄR