Märit

Titel: Märit
Författare: Astrid Lindgren
Antal sidor: 18
Förlag: Novellix
 
Bokens första mening:
"Det var en prinsessa som var död."
 
Om boken:
"Märit är en flicka som det inte var "ett dugg märkvärdigt med" och som inte blir äldre än åtta år. Novellen är en berättelse om döden och om hur barn kan se på döden, berättad på ett osentimentalt sätt. Lindgren menade att barn borde få läsa om svåra ämnen: "Jag tror inte man bör undanhålla dem sånt, som de i alla fall då och då möter i levande livet. Förresten vill ungarna gärna bli rörda, gråta över det de läser. Det går snart över." Novellen gavs ut första gången 1950 i samlingen Kajsa Kavat. Det var ingenting märkvärdigt med Märit. Inte ett dugg märkvärdigt med hela hennes åttaåriga levnad. Det enda märkvärdiga, om man nu ska kalla det så, var hennes död. Men innan vi kommer till det, måste jag först tala om den gången när Jonas Petter var så snäll mot Märit. För det var så det började."
 
Anettes ord:
Så sorglig! 
 
Ord som fastnade:
"Och sedan tänkte de inte just så mycket på Märit. "
  
Mitt ex:
Köpt HÄR, men finns också bla. HÄR och HÄR

När det bara är att hänga med

Jag undrar var någonstans orden har gömt sig i mitt inre. Djupt där inne har de legat och grott, samlat information och fångat känslor tills de en dag växte sig så stora att de inte längre fick plats och måste ut. Men jag förvånas. För de ruvar på så mycket mörker och tunga frågor. 
 
Texterna som växer fram förbryllar mig. Varifrån kom det här? Jag vill styra åt ett annat håll, men det går inte. Det blir som det blir och jag får bara hänga med.

dubbelt upp

ATT skriva, är viktigare just nu än VAD jag skriver. Jag försöker att inte fastna i graciösa utsvävningar, inte tänka så mycket alls faktiskt. Bara skriva, skriva. Kvantitet. 
 
En kurs i kreativt skrivande är inte nog. Jag blir rastlös så snart veckans uppgift är gjord och ännu ligger inte manusidén färdig för produktion. Därför blev jag mer än lovligt glad när jag i förra veckan fick antagningsbesked från ytterligare en kurs med skapandet i fokus. Det blir nog bra det här. Mer stimulans.